A HAJDÚFUTÁS 22. alkalommal megrendezésre kerülő futóverseny folyamatos fejlődésen ment keresztül. Statisztikája nyomon követhető a hajdúböszörményi körútfutók honlapján. www.korutfutok.fw.hu

A verseny hagyományteremtő céllal, a Hajdúhét, a város kulturális rendezvénysorozatának részeként került megrendezésre éveken át. A hagyomány tiszteletét tartva most mégis szakított az esemény az augusztusi rendezvény kavalkád kötöttségével. Ennek oka, hogy az évről évre színvonalasabb rendezvény résztvevőinek számát képtelenség volt növelni a szervezők szerint a nem megfelelő időpont miatt.

A szintén nagy múltra visszatekintő Szeresd a várost futóverseny, egészen 2015-ig tanítási időben, hétköznap délelőtt került megrendezésre, kizárva ezzel a vidéki látogatók részvételi lehetőségét.

800-1000 gyerek részvétele volt a jellemző, akik lelkesen álltak rajthoz, mentesülve ezáltal a tanórák alól!

Csak reménykedhetünk, hogy bár hétvégi napról van szó, de legalább olyan aktív részvételre számíthatunk, hisz mégis csak a Város Napja!

Több, mint 400 éve Báthory Gábor különleges kiváltságot adományozott a városba letelepített hajdúknak. Szeptember 13-án, a város napján emlékezünk meg arról a fontos lépésről, amikor is Báthory Gábor Kálló városából áttelepítette Böszörménybe a hajdúkat. A megújult Bocskai téren A táncoló hajdúkatonákat ábrázoló Kiss István kompozíció a hét hajdúvárost, Nánást, Szoboszlót, Dorogot, Böszörményt, Vámospércset, Polgárt, Hadházat szimbolizálja, míg a téren található másik, a város jelképévé vált Bocskai szobor éppen azt ábrázolja, hogy a hajdúkatonának Bocskai átnyújtja híres kiváltságlevelét. Elmondhatjuk, hogy itt a téren látható református templom is már négyszáz éve működik!